Pure

  • Οδός Κ (Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου) 71408 Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα.
  • Τηλέφωνο: +30 2810 382010

  • Email: info@pureoliveoil.gr

Οι Θετικές Ιδιότητες του Ελαιολάδου

Θετικές Ιδιότητες Ελαιολάδου
Οι Θετικές Ιδιότητες του Ελαιολάδου

Φρουτώδες

  • Γευστικό-οσφραντικό σύνολο αισθήσεων που δίνει έμφαση στο άρωμα στόματος (flavor).
  • Χαρακτηριστικό των ελαιολάδων που προέρχονται από φρέσκιες υγείς ελιές, άγουρες ή ώριμες και γίνεται αισθητό στη γεύση, στον ουρανίσκο και στη μύτη.
  • Η ποιότητα του, εξαρτάται από την ποικιλία, τη κατάσταση της ελίας, τη συγκομιδή, την ελαιοποίηση και την συντήρηση.
  • Χαρακτηρίζεται ως άγουρο όταν θυμίζει ανώριμο καρπό (χαρακτηριστικό των αγουρέλαιων) και ώριμο όταν θυμίζει ώριμο κάρπό.
  • Είναι η πιο σημαντική ιδιότητα στην αξιολόγηση!!
  • Χωρίς την ανίχνευση του φρουτώδες του στο ελαιόλαδο δεν ταξινομείται ως εξαιρετικό παρθένο

Πικρό

  • Χαρακτηριστική γεύση των ελαιολάδων που προέρχονται από πράσινες ελιές ή από ελιές που η συσκομιδή της έγινε στο αρχικό στάδιο ωρίμανσης.
  • Το πικρό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαρακτηρισθεί ως ελάτωμα.
  • Όταν η ένταση του πικρού χαρακτηρισθεί πάνω από το ήμισυ της κλίμακας καλόν είναι να δηλώνεται στο πιστοποιητικό ανάλυσης και να αναγράφεται στα χαρακτηριστικά της ετικέτας.
  • Υπάρχουν ορίσμενες ποικιλίες ελίας όπου είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ιδιότητας τους.

Πικάντικο

  • Κιναισθητική αίσθηση, χαρακτηριστική ελαιολάδων που παράγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου από ελιές που είναι ακόμη ανώριμες.
  • Προκαλείται από την δράση των φαινωλικών ουσίων στα άκρα του τριδύμου νεύρου, και εξαλείφεται λίγα δευτερόλεπτα μετά την δοκιμή.
  • Η ένταση του πικάντικου μειώνεται κατά την διάρκεια της ωρίμανσης του ελαιολάδου. Δεν πρέπει να συγχέουμε αυτή την αισθηση του πιασίματος με εκείνη του ταγγού όπου εκεί η αισθηση είναι πολύ ενοχλητική και διατηρείται για πολύ περισσότερο χρόνο.
  • Το πικάντικο είναι μια χαρακτηριστική ιδότητα του ελαιολάδου, η οποία είναι πάντοτε ευχάριστη στον ουρανίσκο και η οποία χαρακτηρίζει τα ελαιόλαδα που έχουν
    παραχθεί από ανώριμες ελίες.