Pure

  • Οδός Κ (Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου) 71408 Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα.
  • Τηλέφωνο: +30 2810 382010

  • Email: info@pureoliveoil.gr

Τα Στάδια Επεξεργασίας του Ελαιόκαρπου

Στάδια Επεξεργασίας Ελαιόκαρπου
Τα Στάδια Επεξεργασίας του Ελαιόκαρπου

Συγκομιδή Ελαιόκαρπου

Η διαδικασία της συγκομιδής επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και πρέπει να γίνεται στον σωστό χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο. Η συγκομιδή της ελιάς ξεκινά από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο ανάλογα την περιοχή και την ποικιλία.

Μεταφορά Ελαιόκαρπου

Μεταφορά των ελιών από τους ελαιώνες στο ελαιοτριβείο οσο το δυνατόν συντομότερα ( εντός της ίδιας μέρας) Ο ελαιόκαρπος τοποθετείται σε πλαστικά τελάρα ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του ελαιοκάρπου, αποφεύγεται η αύξηση της θερμοκρασίας και παράλληλα προστατεύεται από τραυματισμό.

Παραλαβή Ελαιόκαρπου

Μετά την συγκιμιδή οι ελιές παραδίδονται στις μεταποιητικές μονάδες για επεξεργασία το ταχύτερο δυνατόν. Σε περίπτωση που χρειάζεται να αποθηκευτεί ο καρπός θα πρέπει να γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε χώρο ξηρό και με καλό αερισμό,

Αποφύλλωση Ελαιόκαρπου

Ο ελαιόκαρπος τοποθετείται στη λεκάνη τροδοσίας του ελαιουργείου απ' όπου οδηγείται στο αποφυλλωτήριο όπου γίνεται η απομάκρυνση των φύλλων της ελίας.

Πλύσιμο Ελαιόκαρπου

Το πλύσιμο του ελαιοκάρπου αποτελεί μια απαραίτητη διεργασία γιατί με αυτό απομακρύνονται οι ξένες ύλες που μεταφέρει ο ελαιόκαρπος (σκόνη, χώμα, ίχνη φυτοφαρμάκων κ.α.) και έτσι εμποδίζεται ο σχηματισμός αλκαλοκαιωδών μειγμάτων.

Σπάσιμο, Άλεση του Ελαιόκαρπου

Στα παραδοσιακά ελαιοτριβεία η άλεση του καρπού γίνεται με κυλινδρικές μυλόπετρες. Στίς σύγχρονες μονάδες χρησιμοποιούνται μεταλλικοί μύλοι και σπαστήρες όπου γίνεται η άλεση του ελαιόκαρπου.

Μάλαξη Ελαιόκαρπου

Μετά την άλεση, η ελαιοζύμη αναμιγνύεται στο μαλακτήρα με την προσθήκη ζεστού νερού. Η μάλαξη αποτελεί βασικό στάδιο της επεξεργασίας και συντελεί στην συνένωση των μικρών ελαιοσταγονιδίων με μεγαλύτερες σταγόνες λαδιού.